miercuri, 28 ianuarie 2015

Cântă-mă



Cântă-mă!
Fă-ți mâna arcuș
Pe coardele mele
Sau vibrează-le
Ca pe o harpă,
Atinge-mă cu buzele
Și suflă cald,
Suflă cântec!
Mângâie clape cuminți
Sau lovește talgere de tamburină,
Apasă pedale grave
De orgă,
Ori strânge-mă-n brațe
Ca un acordeonist!
Cântă și fă-mă să cânt!




luni, 26 ianuarie 2015

Povestea unui manechin

     By Dmitri Pavlov

Ne-am întâlnit într-o vitrină.
Expuși în văzul tuturor,
M-ai apucat timid de mână
Părând să cauți ajutor.

Cu nevestită-mbrățișare
M-ai tulburat din somn profund
Și sufletul uscat de vise
Mi-a fost deodată floribund.

Mâna mi-ai strâns-o tot mai tare,
De gâtul tău m-am agățat,
Ți-am confiat tainice gânduri,
Și dulci speranțe-am legănat.

Și din vitrina noastră dragă
Priveam spre trecători zâmbind:
Ei nu știau ce strâns ne leagă
Povești șoptite cu-atât jind.

Păream aceleași manechine
Captive-n orizont meschin,
Fără emoții, fără vise,
Abandonate de destin.

Însă ascunși în trup de humă,
Zburam prin lume-mbrățișați,
Cânta în noi nemărginirea,
Eram perfect adevărați.

Dar astăzi s-a schimbat vitrina,
Altundeva ai fost mutat.
Sunt doar un manechin de humă,
Ce soarta, trist, și-a acceptat. 
















vineri, 23 ianuarie 2015

Despre artă și artiști

De ceva vreme mă tot gândesc la liberalizarea asta culturală, care, în viziunea mea, aduce deservicii. Sigur că există și aspecte pozitive, dar e tare fragilă granița. Încerc să explic. Sper să-mi și iasă!

Românul s-a născut poet. Asta știm toți. Așa ni s-a spus la școală. Țara noastră e cea mai frumoasă. Nu exista nicio îndoială legată de aceste două idei. Poate că așa trebuie să fie când ești copil. Să nu ai îndoieli. Vin ele mai târziu, dacă mintea e suficient de coaptă. Vin chiar prea multe, dacă ești chiar ghinionist și nu te pricepi să o ții în lesă. Cu ceva motivaționale, eventual.

Tot în copilărie exista fenomenul "Cântarea României". În sumă, manifestarea artistică a unor amatori pasionați. De dans, de teatru, de muzică, nu-mi mai amintesc exact categoriile. Asta a venit să confirme ideea că toți putem fi artiști. Fără pregătire, fără studii, fără fițe de-astea. Doar cu bune intenții. Dacă te simți artist, ești artist, gata, ce atâta filozofie?!

Nici măcar nu contest asta. Încurajarea oamenilor în direcția asta e salutară. Arta, dar chiar și tentativa, sunt preferabile altor "ocupații", evident. Orice formă ori încercare de spiritualitate și spiritualizare dezvoltă, ajută la creștere, la sensibilizare, la conștientizare de sine. Problema apare când, în ansamblu, oamenii și societatea nu mai sunt suficient de educați și instruiți pentru a sesiza unde e amatorism și unde e valoare. Când nu au repere sau nu le deslușesc. Și le bagă pe toate în aceeași găleată. Atunci mie îmi e clar că nu mai poate exista evoluție în domeniul ăla.

Am nimerit ieri întâmplător pe blogul unui poet. Poet amator. În capul lui doar, sper! Deși eu am ajuns pe blogul lui fiindcă îl distribuise cineva, care, probabil, era împăcat cu ideea că omul era poet. Poeziile lui, dincolo de valoarea mai mult decât îndoielnică, erau pline de greșeli de ortografie. Și nu e primul caz. Am mai văzut distribuite poezii cu greșeli. La duzină cu citate cu greșeli, poze cu fripturi, pisici și imagini motivaționale cu fluturași, flori și inimioare sclipitoare. Am citit și poezii ale unor poeți cu recunoaștere care erau perfect proaste. Și eu scriu poezii. Dar o fac înțelegând că poezia e mult mai mult decât fac eu, chiar dacă scriu sincer, corect, fluent și sensibil. Pentru că de pus suflet, pun. Cred însă că știu să deosebesc o poezie valoroasă din punct de vedere artistic de una sinceră și caldă. Dar să nu fiu rea cu mine, unele poezii sunt decente, chiar mai bune decât ale altora. Sunt cât se poate de lucidă, cred.

Ceea ce spun nu e valabil doar pentru poezie. În toate domeniile artistice există inflație. Cine e artist și cine amator? Păi exact asta este, că nimeni nu mai poate spune. Există diverse foruri, sfaturi ale bătrânilor care împart recunoaștere, pe criterii extrem de dubioase, există o groază de alții care fac joc de glezne pe margine, unii criticând, alții adulând, după posibilități și interese. Există oameni care își oferă unii altora recunoaștere, în virtutea zicalei străvechi "o mână spală pe alta", există găști și interese, există multă meschinărie, mâncătorie, invidie, micime umană și artistică.

În unele domenii e vital să ai recunoașterea unui for, fie că este festival, concurs, cenaclu, sfat al înțelepților. În altele e vital să ai un aparat de PR profesionist, care te face vedetă și artist în doi timpi și trei mișcări, dacă i se bagă benzină suficientă. Ideal e să le ai pe amândouă. Nu contează că ești mediocru sau amator, e suficient să fii într-atât de prezent încât să nu mai aibă nimeni timp să își pună prea multe întrebări. Cei mai mulți oricum nu s-ar obosi cu asta. Să obții vreun premiu sau să scrie unii bine de tine, că le-ai dat o friptură la restaurant, ar fi o altă variantă. Depinde de domeniu și de circumstanțe. Unora trebuie să le dai mai mult decât o friptură. Să vă spun că cele mai multe premii se obțin tot pe bani sau influență ori reciprocitate? Nu vă spun, știu că nu veți crede, pentru că voi sunteți idealiști, iar eu sunt paranoică.

Lumea nu mai este pregătită să recunoască valoarea. Iar valoarea, prin ea însăși, nu mai poate răzbate. Sunt mult prea mulți "artiști" pentru un public prea mărunt, superficial, nepregătit, prețios și parvenit. Într-o lume care se mișcă cu prea mare viteză pentru a mai avea timp de meditație, profunzime, analiză, discernământ și care este oricum din ce în ce mai puțin educată. Trebuie să fii împins în față, să fii arătat ca mare artist, să ți se pună o cunună, să fii bine identificat, altfel poți să fii tu Picasso-ul Picasso-ilor, Esenin-ul Esenin-ilor, Beethoven-ul Beethoven-ilor, nu apuci.

Cine ar spune că nu e pasionat de artă? Toți suntem, desigur! Ce înseamnă artă? Înseamnă ceva de care se aude, care are succes, de care spun sau scriu unii "de bine". Ori de rău, depinde de politica de promovare. Sau, dimpotrivă, dacă ești un pasionat mult prea adevărat, cauți arta "de nișă". De cele mai multe ori, o scorneală grotească sau absolut caraghioasă, din care nu înțelegi nimic, aceasta fiind marea ei virtute. Nu vei recunoaște niciodată însă că nu înțelegi nimic sau că de fapt nu prea îți place, pentru că te-ai face de ocară, și-ar da coate toți ceilalți iubitori de artă. Nici măcar față de tine nu ai recunoaște, că te-ai jena. Cu cât e mai închipuit criptat, cu atât trebuie să fie ceva măreț, cu cât e mai minimalist, cu atât e mai profund. Asta e cheia, toți iubitorii de artă o știu, ce naiba! Iar dacă o mai confirmă și vreun for de specialitate, e clară treaba! Aia e, e artă!

Nu știu ce am astăzi, pesimistă și paranoică sunt de obicei, dar nici măcar coerentă nu reușit să fiu. Am plecat de la românul născut poet și Cântarea României ca să ajung la concluzia că ceea ce spun e oricum o tară generală, în toate domeniile artistice și pe cam toate meridianele. Mă rog, treceți cu vederea, că eu nu sunt vreo artistă. În lumea asta toți trebuie să supraviețuim. Și pentru asta mai sacrificăm și niște principii, că oricum nu ne prinde nimeni. Hainele cele noi ale împăratului, ce basm minunat și actual!

Gata, m-am hotărât! Îmi caut PR și mă fac artistă!












miercuri, 21 ianuarie 2015

Îndepărtare


Zi după zi te simt tot mai departe,
Tăcerile esență nu mai au,
Privirile se rătăcesc culpabil,
Unu plus unu astăzi doi ne dau.

Și doare liniștea ca niciodată,
Te caut lângă mine, să te-ating,
Dar între noi e frig și somnul vine
De-ndată ce luminile se sting.

Ai mâna rece, mângâierea doare,
Gura-i uscată, sterp sărutul, trist.
Cuvintele, mai toate, sună searbăd,
Deși cândva la vorbe-ai fost artist.

Ochii privesc prin mine ca prin ceață,
Nici nu mai caută, nici nu mai găsesc.
Palmele noastre, ce erau pereche,
Astăzi parcă nu se mai potrivesc.

Nici nu vedem la fel lumina,-mi pare,
De arde-n mine, ție-ți face rău,
Iar ce îmi este mie întuneric,
Pare să fie Paradisul tău.

Și zilnic aflu câte-o rană nouă
Ce sângerează dragostea ce-a fost.
Iubirea, ce a fost odată pustă,
E azi aridă, fără niciun rost.

Nu mai rodește, nu mai crește viață,
E un deșert de amintiri, stingher.
Câte-o morgana ne mai amintește
Că totul este-n viață efemer.











marți, 20 ianuarie 2015

Îmbrățișare



Îmi atingi cu palma chipul
Și respir mirosul tău,
Aeru-i fierbinte parcă,
Deși dulce, arde rău.

Nările freamătă tainic,
Cald îmi pare, picuri curg,
Pieptul de fior tresaltă,
Pleoapa cade, ca de-amurg.

Pielea-i strânsă ca de teamă,
Mintea-i goală de-ntrebări,
Trupu-mi tremură de parcă-i
Flacără de lumânări.

Mâna-ți caldă desenează
Pe-a mea piele drumuri noi,
Straniu... Simt cum urcă-n aer
Vag parfum de caprifoi.






luni, 19 ianuarie 2015

Nu mă iubești de ajuns

Dacă nu visezi la mine
Și nu ești de dor pătruns
Să m-atingi, să-mi simți căldura,
Nu mă iubești de ajuns.

Dacă lacrimile mele
Ochii tăi nu i-au străpuns
Să le simți sarea și-amarul,
Nu mă iubești de ajuns.

Dacă sângele-mi fierbinte
În vene nu-ți stă ascuns
Să curgă lavă încinsă,
Nu mă iubești de ajuns.

Dacă glasul meu în tine
Nu găsește un răspuns
Nici nu tulbură ecouri,
Nu mă iubești de ajuns.

Dacă pentru-a-mi sta alături
De plictis ești doar împuns
Și nu mă găsești în suflet,
Nu mă iubești de ajuns.


miercuri, 14 ianuarie 2015

Vânt de iubire



Să-ți bat vânt prin păr
Să-ți răzvrătesc hainele
Sa te las îmbrăcat doar cu 
Sufletul meu!
Să-ți suflu zefir pe piele
Să-ți răscolesc simțurile
Să nu mai poți respira decât
Iubirea mea!
Să-ți intru vârtej în viață
Să-ți risipesc îndoielile
Să nu-ți mai amintești decât
Numele meu!
Să-ți fiu briză răcoroasă
Să-ți sprijini țărmul de mine
Să nu mai recunoști decât
Chipul meu!



marți, 13 ianuarie 2015

Închipuire


Pe podul din vis ne plimbăm fără nume,
Ziua și noaptea sunt lunatice
Și plouă cald, parcă ar plânge.
Îmi culegi picăturile de pe obraz
Și îmi sorbi întrebările,
Mă ascunzi de mine
Și ne învelim în perdeaua de apă
Ca să ieșim fluturi.
Oamenii trec fantomatic,
Zgomotele se îneacă de ploaie,
Iar timpul nu are memorie.
Nimic nu are sens pe podul din vis,
Doar îmbrățișarea noastră,
Dezbrăcați de umbre.








miercuri, 7 ianuarie 2015

Blestem


Mi-ai luat iubirea și-am rămas nebună,
La tine-mi fuge gândul ne-ncetat.
Nu văd, n-aud, nu știu nimic a face,
Aș fi în stare să comit păcat.

Urăsc tot ce-mi aduce-n minte
Sărut, parfum, îmbrățișare-a ta.
Îmi vine carnea să o rup de oase,
Aș face moarte doar să pot uita.

Și glasul tău răsună crud în mine,
Ecouri face, zgâriind barbar,
Iar noaptea nu-mi aduce nici ea pace.
Cum să te smulg din suflet n-am habar.

Durere, lacrimi și nesomn și vaiet,
Din om neom mă fac, nu pot așa!
Blestem s-arunc pe tine-mi stă pe buze,
Să simți și tu tortura, cazna mea!

Să-ți fie dor, să ardă, să te stingă
Și bântuit pe veci să fii de NOI!
Să mori tânjind după a mea iubire
Și să mă cauți și-n lumea de apoi!


marți, 6 ianuarie 2015

Iubirea de maturitate - între rațiune și simțire

Începe să îmi fie tot mai clar de ce iubirile de tinerețe nu seamănă deloc cu cele de maturitate sau de senectute. Ce-i drept, cele de senectute nu știu prea exact cum sunt, dar îmi imaginez că sunt ca un fel de bărci de salvare de care te agăți disperat la un moment dat, ca să mai simți ceva din ceea ce îți amintești că te-a bucurat odată. Au o doză de inconștiență, dată, cred, de teama sfârșitului. Poate și de ridicol, puțin, din perspectiva celor care o privesc din afară. Eu nu văd nimic ridicol în senectute sau disperare, după cum nu văd nimic ridicol nici în iubire, indiferent de forma sau conținutul ei. Așa că aș prefera să nu mă raportez la ele deloc. Și să vorbesc doar de ce știu.

Cât de simplu era să ne îndrăgostim la 20 de ani! Câtă disponibilitate pentru a vedea doar ceea ce convenea imaginii de iubire perfectă, cât de simplu era să trecem cu vederea, să iertăm, să tolerăm, să facem compromisuri! Fără a le resimți ca pierderi sau cedări. Așa era firesc, era suficient să te îndrăgostești ca să primești în sufletul și în viața ta un om cu tot ce era el. Necondiționat și orbește. Iar ca să te îndrăgostești, aproape că îți era de ajuns să-ți placă ochii cuiva. Restul se completau de la sine, natural cumva. Era o iubire instinctivă și instinctuală, mai mult decât oricând altcândva în viață. Inconștientă puțin. Minunată, desigur!

Mă uit la mine cea de acum, la aproape 39 de ani și mă întreb sincer dacă m-aș mai putea îndrăgosti. Adică nu asta. Mă întreb, de fapt, dacă aș mai fi capabilă de o iubire mare, ilogică. De îndrăgostit e mai simplu, doar că îți trebuie ceva mai mult decât niște ochi frumoși. Poate că m-aș putea îndrăgosti. Problemele apar după momentul acela de click. Pentru că fiecare zi aduce o nouă descoperire legată de omul acela. Cum ar trebui să fie ca să nu mă dezamăgească? Cred că aproape perfect. După modelul meu de perfecțiune, firește. Am o toleranță atât de scăzută la a trece cu vederea lucrurile care nu-mi plac, încât mi-aș omorî, cu siguranță, iubirea în fiecare secundă. Cred că nici nu aș mai apuca să iubesc, de fapt...

Fiecare banalitate spusă ar face câte o rană. Fiecare acces de orgoliu, fiecare dovadă de suficiență, fiecare glumă nepotrivită sau neinspirată, fiecare mărturie a superficialității, fiecare meschinărie, fiecare așteptare neîmplinită... Ce iubire să se mai nască în bombardamentul ăsta de lovituri?

O femeie matură știe mult mai exact ce caută, se cunoaște și știe ce nevoi are. Cunoaște deja ce și cum e viața. Nu este neapărat mai egoistă, dar nu mai are timp și răbdare să aștepte schimbări sau să spere cai verzi pe pereți. Și-a desenat deja, prin prisma experiențelor și relațiilor deja avute, un "prototip" de partener. Probabil inteligent, cult, tandru, amuzant, sensibil, care să nu lase apă pe jos în baie, fire de păr în cadă ori chiloți murdari prin casă, să nu uite aniversările, să fie curat, îngrijit și să miroase frumos etc. etc. Pretențiile cresc, pe măsură ce anii trec. Este un proces firesc și se petrece și cu bărbații, nu doar cu femeile, cred eu. Iar o iubire mare se construiește, nu se naște. Trebuie doi oameni, la fel de îndrăgostiți, ca să riște niște compromisuri. Și deja devine extrem de complicat și ușor iluzoriu să speri că doi oameni maturi, la fel de rigizi prin prisma propriilor tabieturi, sunt la fel de nebunește îndrăgostiți simultan ca să încerce să se iubească și să-și treacă cu vederea ideile fixe sau să le armonizeze. 

În concluzie, nu prea cred în iubirile nebunești de maturitate. Sunt mai mult niște convenții, care pot funcționa dacă partenerii sunt civilizați și rezonabili. Se mai poate construi, dar mai greu și cu mai multe "pierderi". Pentru că un cuplu tânăr își inventează propriile reguli, pe când unul matur muncește din greu să le pună în acord pe cele personale. De aceea apar, cred eu, relațiile între femei mature și bărbați tineri sau între femei tinere și bărbați maturi. Partenerul matur "profită" cumva de aluatul fraged și maleabil al celui tânăr. Și de entuziasmul lui, de nebunie. Se hrănește cu ele. Poate că mai curând au șanse astfel de relații, cu condiția ca iubirea să fie reală. 

Nu mă pretind vreo specialistă. Dar nu mi se pare chiar ilogic ce am spus mai sus. Și v-am mai spus că îmi plac tot mai puțini oameni și sunt tot mai... dezamăgibilă. Și am tot avut în ultima vreme experiențe legate de persoane pe care le-am plăcut inițial, și bărbați și femei, care m-au dezamăgit lamentabil în timp. Cu siguranță, pentru a construi orice gen de relație după o vârstă, circumspecția și timpul trebuie lăsate să își facă treaba, pentru a scuti suferințele ulterioare. Ideea de a nu te grăbi ca fata la măritat devine un adevăr prețios dacă nu mai ești o tânără fecioară.

luni, 5 ianuarie 2015

Iubire în culori



Nu știu să iubesc decât în culori.
Uneori roșu,
Alteori verde,
Câteodată violet...
Iubirea mea nu e niciodată albă
Sau neagră
Și nici măcar gri.
Iubirea mea are carne
Și culoare.
Nu cunoaște păcat, nici virtute,
Nici nu vrea să le-mpace.
Iubirea mea mă arde,
Mă strânge, mă doare,
Mă tulbură, mă împlinește...
Când eu iubesc roșu,
Fii tu verde.
Când eu iubesc violet,
Rămâi tu galben.
Ne putem iubi și în albastru și portocaliu,
Sau putem fi amândoi roșii
Sau verzi sau albaștri...
Dar nu pentru multă vreme,
Să nu obosim!
Eu nu știu să iubesc decât în culori!

duminică, 4 ianuarie 2015

Stea căzătoare


La început ai fost o stea.
Strânsă la piept de cer,
Cochetai cu eternitatea,
Visând nemurirea.
Unii te pictau,
Alții te cântau,
Urmărindu-te din spatele telescopului.
Coborai doar în câte-o poezie,
În cântece
Ori în vreun vis.
În rest, străluceai.
Copil al cerului,
Născând iluzii.
Habar n-aveai
Că există stele căzătoare,
De care unii își leagă așteptările,
Întrerupându-le zborul.
Habar n-aveai
Că stelele au rău de înălțime
Și nu trebuie să privească în jos.
Într-o zi, cineva te-a văzut alunecând
În dansul tău prin înălțime
Și și-a pus o dorință.
Ai auzit chemarea și l-ai privit.
Nu știai că vei ameți;
Apoi ai căzut direct în brațele sale.
Ți s-au ciobit razele
Și n-ai mai strălucit la fel de puternic.
N-ai mai colorat vise,
N-ai mai inspirat poezii,
Dar ai îndeplinit dorința,
Așa cum ți-era menirea.

Acum privești spre cer
Și nu vei ști niciodată
Cum ar fi fost
Dacă rămâneai acolo.
Poate că totuși nemurirea e prea rece,
Iar o stea care atârnă prea mult pe cer
Nu știe să mai danseze
Devenind stea căzătoare...
Rămâne doar captivă într-o constelație,
Obiect de studiu...
Poate că în brațe trecătoare e mai bine decât pe cer...
Să nu uiți să strălucești!
Mai sunt dorințe de împlinit,
Chiar și de o stea căzută din cer...






sâmbătă, 3 ianuarie 2015

Ardere


    © Candles by Nikita Veprikov




Am încercat.
Am încercat să te încălzesc,
Să te fac să arzi și să te topești
De drag și de dor,
Să mă iubești până la combustie.
Te-am privit adânc în ochi,
Năzuind să-ți fiu lumină.
Ți-am murmurat gânduri tainice,
Să-mi fii pe veci legat complice.
Ți-am devegheat speranțe nebunești,
Ca să-ți fiu muză și model
În necugetată pierzanie.
Te-am lăsat să intri în sufletul meu,
Sperând că te vei închina
Ca un devot în fața altarului
Și-mi vei fi pe veci credincios.
Te-am atins
Dorind a te învolbura,
Ca o mare tulburată în valuri nesfârșite,
Spre a mă căuta ca țărm etern.
Am râvnit să ne topim unul într-altul,
Să murim fără a ști să ne recompunem.
Dar flacăra mea pâlpâie acum.
E rândul tău.